Veterinary Physiology Question Bank

Credit: KARNATAKA VETERINARY, ANIMAL AND FISHERIES SCIENCES UNIVERSITY, BIDAR
1. Anterior pituitary is embryologically developed from
a. Neural tube b. Neural crest c. Pharyngeal epithelium d. None
2. The most effective stimulus for cerebral circulation is
a. Oxygen deficiency b. Baro-receptor reflex c. Decreased glucose d.Excess CO2
3. Most of the blood clotting factors are produced in
a. Liver b. Lung c. Kidney d. Spleen
4. HCl and pepsin secretion in ruminants is by
a. Rumen b. Reticulum c. Omasum d. Abomasum
5. Increase in one hormone level in circulation may decrease the affinity of receptor for other
hormone by
a. Negative co-operativity b. Positive co-operativity
c. Permission action d. both b& c
6. Animal in which the internal temperature varies with external temperature are called as
a. Temperature regulators b. Temperature conformers
c. Heterotherms d. Endotherms
7. Bulbo-urethral gland is absent in
a. Dog b. Boar c. Bull d. Stallion
8. Split heat is usually observed in
a. Buffalo b. Bitch c. Mare d. Cow
9. Thermoregulation centre is located in
a. Hypothalamus b. Thalamus c. Motor cortex d. Hippocampus
10. Among the following domestic animals, sweating ability is highest in
a. Cattle b. Horse c. Sheep d. Goat
11. Major route of heat loss in cattle during high environmental temperature is by
a. Conduction b. Convection c. Radiation d. Evaporation
12. Site of formation of CSF is
a. Choroid plexus b. Astrocytes c. Meninges d. Sinuses
13. Type of sensory receptors involved in initiation of micturition reflex is
a. Chemoreceptors b. Nociceptors c. Osmoreceptors d. Stretch receptors
14. Pancreatic bicarbonate secretion is enhanced by
a. Secretin b. Motilin c. Cholecystokinin d. Gastrin20
15. Sympathetic post-ganglionic neurotransmitter is
a. Nor-epinephrine b. Acetylcholine c. Serotonin d. 5-HT
16. Sertoli cells of testes secrete
a. Inhibin b. Estrogen c. Androgen binding protein d. All
17. Which one of the following circulatory division has the lowest pressure?
a. Capillaries b. Arteries c. Veins d. Arterioles
18. Which segment of the renal tubule is impermeable to water?
a. Proximal convoluted tubule b. Thick segment of ascending loop of Henle
c. Collecting duct d. Thin segment of descending loop of Henle
19. Cardiac output can be represented by the formula
a. Stroke Volume/Pulse rate b. Stroke Volume – Pulse rate
c. Stroke Volume X Pulse rate d. Pulse rate/Stroke Volume
20. During atrial systole, the ventricles are in a state of
a. Systole b. Diastole c. Iso-volumic contraction d. None
21. Which one of the following neurotransmitter is inhibitory in nature?
a. GABA b. Acetyl choline c. Glutamic acid d. Adrenaline
22. Avascular structure of eye is
a. Cornea b. Sclera c. Iris d. Lens
23. Among glial cells, one of the following is highly phagocytic
a. Astrocyte b. Microglia c. Schwaan’s cell d. Oligodendrocytes
24. Gaseous exchange at tissue level is referred as
a. Breathing b. Ventillation
c. Internal respiration d. External respiration
25. “The breeds which inhabit warm and humid regions have more melanin pigmentation
than those of the same species in cooler and drier region” is
a. Golger’s rule b. Bergman’s rule c. Allen’s rule d. Wilson’s rule
26. Substance used to measure total body water by dye dilution technique is
a. Antipyrine b. Insulin c. Thiosulfate d. Inulin
27. A biological rhythm of 24 hrs duration is known as
a. Ultradian rhythm b. Circadian rhythm c. Infra-red rhythm d. Annual rhythm
28. Part of the brain important for smooth, accurate and coordinated movement is
a. Hypothalamus b. Cerebrum c. Cerebellum d. Thalamus
29. CO2 is mainly transported in blood as
a. Carbaminohemoglobin b. Carboxyhemoglobin
c. Oxyhemoglobin d. Bicarbonate ions 21
30. The substance that constitute maximally to the osmolarity inside the cells is
a. Protein b. Phosphate c. Urea d. Potassium
31. The term ‘Milieu interior’ was introduced by
a. Cunningham b. Boyle c. Claud Bernard d. Arthur C Guyton
32. S.A.Node is the pacemaker of heart because of
a. Location in the right atrium b. Neural control
c. Natural leakiness to Na+
d. Natural leakiness to K+
33. Increased vagal tone causes
a. Hypertension b. Tachycardia c. Bradycardia
d. Increase in cardiac output
34. The hormones secreted by group of cells which have actions on nearby cells are known as
a. Endocrine b. Autocrine c. Paracrine d. Neurocrine
35. Biological action of hCG is similar to that of
a. FSH b. LH c. Prolactin d. Inhibin
36. Zona glomerulosa mainly secretes
a. Glucocorticoids b. Mineralocorticoids c. Sex steroids d. None
37. Which of the following is not a protein hormone
a. FSH b. Growth Hormone c. Thyroxine d. Relaxin
38. The receptors for thyroid hormones are situated on
a. Cell membrane b. Cytoplasm c. Nucleus d. Golgi apparatus
39. Melatonin hormone is secreted by
a. Pineal gland b. Post. Pituitary c. Adrenal cortex d. Hypothalamus
40. Diabetes insipidus is because of deficiency of
a. Insulin b. Inulin c. Insulin receptors d. ADH
41. Hormone essential for let down of milk is
a. Oxytocin b. Prolactin c. Placental lactogen d. Thyroxine
42. The most potent mineralocorticoid is
a.Cortisol b. Aldosterone c. Dexamethasone d. Testosterone
43. Blood calcium level is increased by
a.Calcitonin b. Parathyroid hormone c. Thymulin d. Aldosterone
44. One of the following hormone is an amino acid derivative
a. Epinephrine b. Norepinephrine c. Thyroxine d. All of them
45. Name the hormone, predominantly produced in response to fight, fright and flight
a. Thyroxine b. Aldosterone c. Epinephrine d. ADH22
46. The hormone essentially required for the implantation of fertilized ovum and maintenance
of pregnancy
a. Progesterone b. Estrogen c. Cortisol d. Prolactin
47. The precursor for the synthesis of steroid hormones is
a. Acetic acid b. Cholesterol c. Dopamine d. Tyrosine
48. Insulin is secreted by__________ cells of islets of langerhans
a. Alpha-cells b. Beta-cells c. Gamma-cells d. Delta-cells
49. Which of the following acts as second messenger?
a. cAMP b. Inositol triphosphate c. Calmodulin d. All of them
50. The hormone that stimulates gall bladder contraction and release of pancreatic enzymes
a. Gastrin b. Secretin c. Cholecystokinin d. Pancreatic polypeptide
51. The receptors for steroid hormones are found on
a. Cell membrane b. Cytoplasm c. Nucleus d. Mitochondria
52. The concentration of hormone in the blood can be measured by
a. ELISA b. RIA c. EIA d. All of them
53. Among the following, smallest erythrocytes are found in
a. Dog b. Goat c. Cattle d. Poultry
54. Natural anticoagulant heparin is produced by
a. Mast cells b. Platelets c. Macrophages d. Band cells
55. Chief site of plasma protein synthesis
a. Liver b. Brain c. lung d. Intestine
56. Normal resting membrane potential of SA node
a. -55 mV b. -80mV c. -90mV d. -75mV
57. Pernicious anemia is due to
a. Deficiency of Vit-B12 b . Deficiency of cobalt
c. Inability to produce intrinsic factor d. Deficiency of folic acid
58. S3 and S4 cardiac sounds are very common in
a. Horse b. Cattle c. Goat d. Dog
59. Erythrocytes in camel are
a. Elliptical & Non-nucleated b. Biconcave & Nucleated
c .Discoid & Non-nucleated d. Elliptical & Nucleated
60. The conduction of cardiac impulses is highest in
a. SA Node b. AV Node c. AV bundle d. Purkinje Fibers
61. Ability of the cardiac muscle to generate spontaneous wave of depolarization is called
a. Ionotropism b. Chronotropism 23
c. Staircase Phenomenon d. Functional syncytium
62. Which of the following condition shifts the Oxygen-Hemoglobin curve to the left
a. Acidic pH b. 2, 3-Diphosphoglycerate c. High temperature d. Fetal Hb
63. Fick’s principle is used to measure
a. Arterial pressure b. Cardiac output c. Stroke volume d.Venous pressure
64. Mean arterial pressure is highest in
a. Poultry b. Cattle c. Horse d. Dog
65. Yellow coloration of the blood plasma in horse is attributed to
a. Bilirubin b. Hemoglobin c. Biliverdin d. Cholic acid
67. Largest descending tract of the spinal cord is
a. Rubrospinal tract b. corticospinal tract
c. Reticulospinal tract d. Tactospinal tract
68. An example for monosynaptic reflex
a. Withdrawal reflex b. Myotatic reflex c. Blink reflex d. Scratch reflex
69. Silent area of the brain is
a. Cerebellum b. Cerebrum c. Pons d. Medulla oblongata
70. Dyslexia is caused by the lesion in the
a. Visual sensory area b. auditory sensory area c.Wernick’s area d. Broca’s area
71. Anterograde amnesia is caused by the lesion in the
a. Amygdala b. Hypothalamus c. Thalamus d. Hippocampus
72. An example for amylolytic bacteria is
a. Bacteroides ruminicola b. Butyrivibrio fibrisolvens
c. Ruminicoccus bromii d. Traponema bryantii
73. Number of bacteria per gram of rumen content is higher in ruminants that are fed with
a. Green fodder b. Dry fodder c. Concentrates d. Hay
74. The chemical that is used for defaunation is
a. Calcium chloride b. Calcium carbonate c.Calcium peroxide d. Sodium chloride
75. Key intermediate of rumen carbohydrate fermentation is
a. Butyrate b. Acetate c. Propionate d. Pyruvate
76. Synthesis of milk fat in ruminants requiresa. Butyric acid b. Propionic acid c. Lactic acid d. Carbonic acid
77. Structure involved in gaseous exchange in birds
a. Alveoli b. Septum c. Bronchi d. Parabronchi
78. Blood volume accounts for ___________ % of body weight
a. 80% b. 0.8% c. 8% d. 0.6% 24
79. Expansion of the lungs with each unit increase in transpulmonary pressure is called
a. Distensibility b. Compliance c. Recoiling pressure d. Elasticity
80. RMP in resting cells is due to activity of
a. Na+-K+ ATPase pump b. Voltage gated Na+ channels
c. Voltage gated K+ channels d. Chloride channels
81. The different events that follow during the estrus cycle are
a. Increased FSH, ovulation, luteinization, LH surge.
b. Luteinization, Increased FSH, ovulation, LH surge.
c. Increased FSH, LH surge, ovulation, luteinization.
d. Increased FSH, ovulation, LH surge, luteinization.
82. Blood osmotic pressure is mainly due to
a. Water b. Blood cells c. Plasma proteins d. None
83. Which is the highly sensory stimulus for salivary secretion?
a. Taste b. Smell c. Vision d. Excitement
84. A substance which increases the salivary secretion is called:
a. Anhidrotic b. Sialogogus c. Diuretic d. Cholorectics
85. It is not the function of bile salts:
a. Emulsfication b. Lowering the surface tension
c. Hydrolysis of lipids d. Increasing the surface tension
86. Gibbs-Donnan effects leads to
a. Non-diffusible ion between two sides will be equal
b. diffusible ions between two sides will be equal
c . Equal passive diffusion
d. Osmotic gradient
87. The principal cation in the extracellular fluid is
a. Na+
b.K c. Ca2+ d.Mg2+
88. Increased GFR caused by
a. Increased cardiac output b. Afferent arteriolar vasoconstriction
c. Efferent arteriolar vasodilatation d.Increased chloride delivery to macula densa
89. Which of the following carbohydrate is present in seminal fluid and not produced
anywhere in the body
a.Glucose b.Fructose c. Ribose d.Lactose
90. An ECG would be useful for determining a patients
a. Heart murmur b. Stroke volume c. Cardiac ouput
d. Blockage of conduction of electrical signal between the atria and the ventricle25
91. According to the Frank-Starling mechanism of the heart
a. The left ventricle ejects a large volume of blood with each systole than the right
ventricle
b. The intrinsic rate of heart’s pacemaker is 100 beats/min
c. Cardiac output increased with increased heart rate
d. Stroke volume increased with increased venous return
92. Retention of sodium in the body leads to a retention of
a. Potassium b. Water c. both a & b d. neither a or b
93. Which of the following statements is correct?
a. Thyroxine inhibits utilization of glucose
b . Insulin increases utilization of glucose
c. Glucagon promotes muscle glycogenolysis
d. Insulin inhibits lipogenesis from carbohydrates
94. All the following hormones use cAMP as a second messenger except
a. Estrogen b. FSH c. Luteinizing d. Glucagon
95. The type of placenta in bitches is
a. Epitheliochorial b. Endotheliochorial c. Syndesmochorial d. Haemochorial
96. The hormones secreted during non-shivering thermogenesis are
a. Epinephrine and thryoxine b. Cortisol and insulin
c. GH and oxytocin d. Insulin and glucagon
97. Cryptorchidism means
a. Descent of testis b. Hypogonadism
c. Hyperfunction of testis d. Undescended testis
98. Erythropoietin
a. Contains iron b. has no effect on WBC
c. Stimulates renin secretion d. Increases half life of RBC
99. Which of the following is not increased during exercise
a. Stroke volume b. Total peripheral resistance c. Systolic pressure d. Heart
rate
100. Iron is absorbed in
a. Stomach b. Duodenum c. Jejunum d. Ileum
101. Smooth muscle need help of
a. Calmodulin for contraction b. Acetyl choline for contraction
c. K+ for contraction d. Monoamine oxidase for contraction
102. The cross bridges of the sarcomere in skeletal muscle are components of26
a. Actin b. Myosin c. Troponin d. Tropomyosin
103. The likely mechanism through which neostigmine acts in improving muscular weakness
a. It blocks action of acetylcholine
b. It interferes with action of mono-amine oxidase
c. It enhances the action of catecholamines
d. It blocks action of acetyl choline esterase
104. A skeletal muscle
a. Obeys all or none phenomenon
b. Becomes less excitable when its membrane becomes hyperpolarized
c. Has a resting membrane potential positive inside
d. Contains excessive Na+ in intracellular compartment
105. Cellular immunity is due to
a. B lymphocytes b. T lymphocytes c. Neutrophils d. Eosinophils
106. Action of plasmin is
a. to remove calcium b. Antithrombin action
c. To stimulate heparin d. To degenerate fibrin
107. Osmotic pressure of plasma is mainly maintained by
a. Albumin b. Alpha globulin c. Beta globulin d.Gamma globulin
108. Which is the most rare human blood group
a. A Rh+ b. AB Rh+ c. AB Rh- d. B Rh109. Hematocrit of
109. 45% means that in the sample of blood analysed
a. 45% Hb is in the plasma b. 45% of total blood volume is made up of plasma
c. 45% of Hb is in the RBC d. 45% of the total blood volume is made up of
RBC’s and WBC’s
110. Positive bathmotropic effect on heart is produced by
a. Stimulation of vagus nerve b. Stimulation of sympathetic nerves
c. Atropin d. Sectioning of vagus
111. Mary’s law denotes relationship between heart and
a. Contractility and conductivity b. Rate and contraction
c. Rate and BP d. Contraction and BP
112. Which of the following conducting systems has the slowest conducting velocity
a. SAN b. Atrial muscle c. Purkinje fibres d. AVN
113. In heart, within physiological limits the force of contraction is directly proportional to
the
a. Pacemaker activity b. A-V nodal delay27
c. Initial length of the cardiac muscle d. Respiratory rate
114. The diacrotic notch on aortic pressure curve is caused by
a. Closure of mitral valve b. Closure of tricuspid valve
c. Closure of atrial valve d. Closure of pulmonary valve
115. The PR interval of ECG corresponds to
a. Ventricular repolarization b. Ventricular repolarization
c. Atrial repolarization and conduction through AV node
d. Repolarization of AV node and bundle of His
116. Increased vagal tone causes
a. Hypertension b. Tachycardia
c. Bradycardia d. Increase in cardiac output
117. Which of the following is not increased during exercise
a. Stroke volume b. Total peripheral resistance c. Systolic BP d.Heart rate
118. Which of the following takes longest time to return to normal after 1L of blood is
removed from a normal individual
a. Number of RBC’s in peripheral blood b. Plasma volume
c. Renin secretion d. Blood pressure
119. When a pheochromocytoma suddenly discharges a large amount of epinephrine into the
circulation the patients heart rate would be expected to
a. Increase because epinephrine has a direct chronotropic effect on the heart
b. Increase because of increased parasympathetic discharge to the heart
c. Decrease because the increase in blood pressure stimulates the carotid and aortic
baroreceptors
d. Decrease because of increased tonic parasympathetic discharge to heart
120. As one ascends to higher than 3000meters above sea level changes in alveolar PO2 and
PCO2 are as follows
a. Decrease in PO2, increase in PCO2 b. Decrease in PO2, decrease in PCO2
c. Increase in both PO2 and PCO2 d. Increase in PO2, decrease in PCO2
121. Surfactant is secreted by
a. Type 1 pneumatocytes b. Type 2 pneumatocytes
c. Goblet cells d.Pulmonary vessels
122. Which of the following effects is not observed during prolonged stay is space
a. Decrease in blood volume b. Decrease in muscle strength
c. Increase in red cell mass d. loss of bone mass
123.Which of the following discharge spontaneously during quiet breathing28
a. Stretch receptors in lung b. Motor neurons in respiratory muscles
c. Dorsal respiratory group of neurons d. Ventral respiratory group of neurons
124. Pneumatic center functions primarily to
a. Limit inspiration b. Prolong expiration
c. Decrease rate d. Discharge inspiratory action potential
125. Which of the following is the effect of negative G on the eye
a. Temporary blinding with redout b. Blackout of vision within few seconds
c. No effect d. Redout and blackout
126. Airway resistance
a. Increases in asthama b. Decreases in emphysema
c. Increases in paraplegic patients d. Does not affect work of breathing
127. Decrease on PCO2, decrease in H+ and increased PO2 causes
a. Hyperventilation b. Hypoventilation c. Hypercapnoea d. Hypoxia
128. Herring-Breur inflation reflex in human being
a. Decreases the rate of respiration
b. Is not activated until the tidal volume increases above 1.5 lit
c. Is an important factor in normal control of ventilation
d. Is activated only when tidal volume is les than 1 lit.
129. Total vital capacity is decreased but timed vital capacity is normal in
a. Bronchial asthama b. Scoliosis c. Chronic bronchitis d. All
130. The intrapleural pressure at the end of deep inspiration is
a. – 4mm Hg b. + 4 mm Hg c. – 6mm hg d. + 6 mm Hg
131. Premotor cortex refers to
a. Some areas anterior to primary motor cortex causing complex co-ordinate
movements like speech; eye moment
b. An area of motor cortex responsible for voluntary movements
c. An area in temporal cortex
d. An area of cerebellum
132. Functions of limbic system are all EXCEPT
a. Olfaction b. Gustation c. Feeding behaviour d.Sexual behaviour
133. REM is
a. Characterised by delta waves on ECG
b. A sound and dreamless sleep
c. Characterised by total lack of muscular activity
d. Referred to as paradoxical sleep29
134. Sleep deprivation
a. Can cause psychotic episodes b. Is associated wit sluggishness of thoughts
c. Makes a person more alert d. Has no effect on the individual
135. The sympathetic system
a. Has short post ganglionic fibres b. Consists of vagus nerve
c. Produces nicotine at its nerve endings
d. Has a thoraco-lumbar outflow from the spinal cord
136. Visceral pain
a. Shows relatively rapid adaptation
b. Is mediated by beta fibres in dorsal root of spinal nerves
c. Can sometimes be relieved by applying irritant to skin
d. Can be produced by prolonged stimulation of touch receptors
137. The naked nerve endings are responsible for the sensation of
a. Pain b. Touch c. Hearing d. Vision
138. When a normally innervated skeletal muscle is stretched the initial response is
contraction, with increase in the stretch sudden relaxation occurs because of
a. Decrease in gamma efferent discharge
b. Inhibition of the discharge from annulospiral endings of afferent nerve fibres
c. Decreased activity of afferent nerve fibres from golgi tendon organs
d. Increased activity of afferent nerve fibres from golgi tendon organs
139. After anterolateral cordotomy relief of pain is due to interruption of
a. Left dorsal column b.Left ventral spinothalamic tract
c. Right lateral spinothalamic tract d.Left lateral spinothalamic tract
140. Parasympathetic system
a. Has short preganglionic fibres b. Secretes dopamine
c. Controls most of the movements and secretions of gut
d. Brings increase in heart rate during exercise
141. Hypopituitarism is characterized by
a. Infertility b. Intolerance to heat c. Weight gain
d. Excessive growth of the soft tissue
142. Excessive growth hormone secretion in adults causes
a. acromegaly b. gigantism
c. increased entry of glucose in muscles d. hypothyroidism
143) Angiotensin increases blood pressure by acting on the following EXCEPT
a. Aldosteron secretion b. Vascular smooth muscle30
c. Parasympathetic nervous system d. Sympathetic nervous system
144. Erythropoietin
a. Contains iron b. Has no effect on WBC count
c. Stimulates renin secretion d. Increases half life of RBC
145. Somatostatin
a. Inhibits insulin and glucagoon release b. Stimulates insulin and glucagon release
c. Stimulator of glucagon release d. Acts as obesity hormone
146. Testosterone is secreted by
a. Sertoli cells of testis b. Cells of adrenal medulla
c. Cells of hypothalamus d. Leydig cells of testis
147. Cryptorchidism means
a. Descent of testis b. Hypogonadism
c. Hyperfunction of the testis d. Undescended testis
148. Androgen binding protein is produced by
a. Adrenals b. Hypothalamus c. Sertoli cells d. Leydig cells
149. All of the following are produced by the corpus leuteum except
a. Estrogens b. Progesteron c. Relaxin d. F.S.H.
150. The testis is kept at a temperature of 2-3 degrees C below core temperature due to
a. Contraction of cremasteric muscle b. Contraction of dartos muscle
c. Contraction of internal oblique muscle
d. Relaxation of cremasteric muscle and due to position of testis outside pelvic cavity
151. The somatic cells containing the full complement of 46 chromosomes in their nuclei,
containing all the genes necessary for carrying out the cell activities are called
a. Autosomes b. Haploid cells c. Allosomes d. Diploid cells
152. In some cases DM is due to
a. Excessive receptors b. Antibodies against receptors
c. Deficiency of receptors for extra cellular proteins
d. Deficiency of nucleotide regulatory G proteins
153. Many substances are removed from the cell to outside by
a. Pinocytosis b. Chemotaxis c. Phagocytosis d. Exocytosis
154. Excessive formation of a substance/ secretion in the body is controlled in order to
maintain Homeostasis is
a. +Ve feedback mechanism b. -Ve feedback mechanism
c. Osmosis d. Haemodynamics
155. An action potential in a nerve31
a. Is terminated by influx of Na+ excessive receptors b. Is terminated by efflux of K+
c. Is initiated by efflux of Na+ d. Is initiated by influx of K+
156. ” Milieu interior ” is a term introduced by
a. Laplace b. Boyle c. Claud Bernard d. Lansteiner
157. An example of co-transport is
a. Na+-K+ pump b. Ca++ pump c. Na+- H+ pump d. Na+ glucose transport
158. The function of tropomyosin in skeletal muscle is-
a. Sliding on actin to produce shortening
b. Releasing Ca++ after initiation of contraction
c. Binding to myosin during contraction
d. Covering up the actin binding sites of myosin at rest
159. The normal A/G ratio in blood is
a. 1:2 b. 2:1 c. 1:3 d. 3:1
160. Which of the following statements concerning the monocyte is incorrect
a. More common in blood than eosinophils and basophils
b. Produced in the adult by the bone marrow and lymph nodes
c. Unlike neutrophil does not accumulate outside circulation in area of inflammation
d. Not classified as a granulocyte
161.The normal non fasting blood ketone level is
a. 0.1 – 0.5 mg% b. 0.5- 2 mg% c. 2- 10 mg % d. 100 – 500 mg%
162. The ‘T’ wave in ECG is above the isoelectric line because of
a. Depolarisation of ventricles
b. Depolarisation of bundle of His
c. Change in direction of repolarisation from wave of depolarization of the ventricles
d. Repolarisation of purkinje fibres
163. The ‘s’ wave in ECG is below isoelectric line because of
a. Repolarization of ventricles
b. Change in direction of impulse when base of the ventricles are getting depolarised
c. Depolarisation of apex of heart
d. Repolarisation of apex of heart
164. Which of the following is least likely to cause hypertension?
a. Chronically increased secretion of adrenal medulla
b. Treatment with OCP
c. Chronically increased secretion of thyroid gland
d. Chronically increased secretion by zona glomerulosa of adrenal cortex32
165. Lymph flow from the foot is
a. Increased when an individual rises from the supine to standing position
b. Increased by massaging the foot
c. Increased when capillary permeability is decreased
d. Decreased by exercise
166.The pressure in the radial artery is determined by
a. The degree of constriction of brachial vein
b. The rate of discharge in sympathetic nerve fibres to the arm
c. Pressure in the hepatic portal vein
d. Pressure in the brachial vein
167. Saliva is responsible for all EXCEPT
a. Helps in deglutition b. Prevents dental carie
c. Is essential for complete digestion of starch d. Prevents decalcification of the teeth
168. Steatorrhoea may be caused by all factors except
a. Pancreatectomy b. Gastrin secreting hormone
c. Resection of distal ileum d. Hemolytic jaundice
169. Normal swallowing is dependant on the integrity of the
a. 9th and 10th cranial nerves b. Pyramidal tract
c. Trigeminal nerve d. Appetite center of hypothalamus
170. Secretion of intrinsic factor occurs in
a. Parietal cells of stomach b. Chief cells of stomach
c. Upper abdomen d. Alpha cells of pancreas
171. In which of the following is absorption of water greatest
a. Colon b. Jejunum c. Duodenum d. Stomach
172. Secretin is released by
a. Acid in duodenum b. Acid in stomach
c. Cells in the liver d. Distention of colon
173. Which of the following would not be produced by total pancreatectomy?
a. Hyperglycaemia b. Metabolic acidosis
c. Weight gain d. Decreased absorption of amino acids
174. Vit D is essential for normal
a. Fat absorption b. Ca absorption c. ADH secretion d.Protein absorption
175. Gastrin secretion is increased by
a. Acid in the lumen of stomach b. Distension of stomach
c. Increased circulating levels of secretin d. Vagotomy33
176. In a health adult sitting with eyes closed the EEG rhythm observed with electrodes on
occipital lobes
a. Alpha b. Theta c. Delta d. Beta
177. The basal ganglia are primarily concerned with
a. Sensory integration b. Short term memory
c. Control of movement d. Neuroendocrine control
178. Interruption of motor pathways in the internal capsule on one side causes
a. Spastic paralysis on the same side b. Spastic paralysis on the opposite side
c. Flaccid paralysis on the same side d. Flaccid paralysis on the opposite side
179. The extrapyramidal system is not concerned with
a. Stretch reflex b. Righting reflex c. Spasticity d. Sensation of viscera
180. Non fluent aphasia is produced by lesion of
a. Brocas area b. Angular gyrus c. Parietal lobe d. Frontal lobe
181. Thirst is stimulated by
a. increase in plasma osmolality and volume
b. increase in plasma osmolality and decrease in volume
c. decrease in osmolality and increase in volume
d. decrease in plasma osmolality and volume
182. Lesions of which of the following hypothalamic nuclei cause loss of circadian rhythm
a. Ventromedial b. Dorsomedial c. Suprachiasmatic d. Supraoptic
183. Normal blood flow to the brain is
a. Greatly modified by vasomotor control b. About 150ml/min
c. About 750ml/min d. Greatly increased during exercise
184. Retrograde amnesia
a. Is abolished by prefrontal lobectomy
b. Responds to drugs that block dopamine receptors
c. Is commonly precipitated by a blow on the head
d. Is commonly precipitated by ageing
185. A meal rich in proteins but low in carbohydrates does not cause hypoglycaemia because
a. Glucagon secretion is stimulated by meals
b. The meal causes compensatory increase in T4 secretion
c. Cortisol in circulation prevents glucose from entering the muscles
d. The amino acids in the meal are converted to glucose
186. Which of the following is incorrectly paired
a. Beta cells-insulin b. F cells- gastrin 34
c. Delta cells- somatostatin d. Alpha cells- glucagon
187. After intravenous administration of a large dose of insulin, the return of a low blood
sugar level to Normal is delyed by
a. Thyrotoxicosis b. Glucagon deficiency
c. Diabetes d. Parathormone deficiency
188. Insulin increases entry of glucose into
a. Renal tubule b. The mucosa of the small intestine
c. Neurons of motor cortex d. Skeletal muscle cells
189. Glucagon is not normally found in the
a. Brain b. Pancreas c. Git d. Adrenal glands
190. Which of the following is NOT produced by physiological amounts of glucocorticoids
a. Maintenance of normal vascular reactivity b. Inhibition of inflammatory response
c. Increased excretion of a water load d. Inhibition of ACTH secretion
191. Cortisol increases blood glucose level by
a. Increasing lipolysis b. Increasing protein synthesis in muscles
c. Increasing gluconeogenesis d.Increasing growth hormone secretion
192. Epinephrine and norepinephrine
a. Are amino acids b. are both secreted by neurons in autonomic nervous system
c. Are polypeptides d. Both activate alpha and beta adrenergic receptors
193. A decrease in extracellular volume is expected to cause increased secretion of all except
a. Vasopressin b. Renin c. Thyroxin d. ACTH
194. Thyrocalcitonin
a. Is secreted by thyroid b. Is secreted by hypothalamus
c. Is secreted by parathyroid d. Increases Ca++ absorption by stomach
195. Which of the following is not involved in regulation of plasma Ca++ levels
a. kidneys b. skin c. lungs d. intestine
196. Ca++ plays an important role in following biological processes except
a. Oxygen utilization b. Contraction of cardiac muscle
c. Contraction of skeletal muscle d. Blood coagulation
197. Epiphyseal closure is regulated by
a. Calcitonin b. Somatomedins c. 1,25 dihydroxy cholecalciferol d. Thyroxine
198. Which of the following pituitary hormones is a polypeptide
a. MSH b. ACTh c. Beta – endorphin d. Growth hormone
199. Growth hormone acts directly on
a. Stimulation of protein synthesis b. Stimulation of cartilage formation35
c. Elevation of BSL d. Stimulation of bone formation
200. Inhibin is secreted by
a. Graffian follicle b. Corpus leuteum c. Endometrium d. Placenta
 
1 C 11 D 21 A 31 C 41 A 51 B 61 B 71 D 81 C 91 D
2 D 12 A 22 D 32 C 42 B 52 D 62 D 72 A 82 C 92 B
3 A 13 D 23 B 33 C 43 B 53 B 63 B 73 A 83 C 93 D
4 D 14 A 24 C 34 C 44 D 54 A 64 A 74 C 84 B 94 A
5 A 15 A 25 A 35 B 45 C 55 A 65 A 75 D 85 D 95 B
6 B 16 D 26 A 36 B 46 A 56 A 66 C 76 B 86 D 96 A
7 A 17 C 27 B 37 C 47 B 57 C 67 B 77 D 87 A 97 D
8 B 18 B 28 C 38 C 48 B 58 A 68 B 78 C 88 A 98 B
9 A 19 C 29 D 39 A 49 D 59 D 69 A 79 B 89 B 99 B
10 B 20 B 30 C 40 D 50 C 60 D 70 C 80 A 90 D 100 B
101,a 102,b 103,d 104,a 105,b 106,d 107,a 108,c 109,d 110,b
111,c 112,c 113,c 114,c 115,c 116,c 117,b 118,a 119,a 120,b
121,a 122,c 123,c 124,a 125,a 126,a 127,b 128,b 129,b 130,a
131,a 132,b 133,d 134,a 135,d 136,c 137,a 138,d 139,d 140,c
141,a 142,a 143,c 144,b 145,a 146,d 147,d 148,c 149,d 150,d
151,d 152,d 153,d 154,b 155,b 156,c 157,d 158,d 159,b 160,c
161,c 162,c 163,b 164,c 165,b 166,b 167,c 168,d 169,a 170.b
171,b 172,a 173,c 174,b 175,b 176,a 177,c 178,b 179,d 180,b
181,d 182,c 183,c 184,c 185,a 186,b 187,b 188,d 189,d 190,b
191,c 192,d 193,c 194,a 195,c 196,a 197,b 198,c 199,c 200,a

Leave a Comment