Veterinary Anatomy Question Bank

Credit: KARNATAKA VETERINARY, ANIMAL AND FISHERIES SCIENCES UNIVERSITY, BIDAR
1. The bone which is a part of axial skeleton is
A) Femur B) Tibia C) Sacrum D) Humerus.
[showhide type=”post” more_text=”Show Ans…” less_text=”Hide…”]
Ans:
[/showhide]
2. The number of Thoracic Spinal nerves present in the cattle is
A) 7 pairs B) 13 pairs C) 18 pairs D) 37 pairs
3. The example of elongated bone is
A) Rib B) Scapula C) Radius D) Atlas
4. A pully like structure seen on the bone is termed as
A) Trochanter B) Trochlea. C) Spine D) condyle.
5. Collar bone of the shoulder is
A) Scapula B) Clavicle. C) Coracoid D) Rib
6. The NAV nomenclature of shoulder girdle is
A) Pectoral girdle B) Thoracic girdle
C) Cingulum membri thoraci D) Extremitas thoracalis
7. The bone of the arm region is
A) Humerus B) Radius C) Carpal D) Metacarpal.
8. The number of the functional digits in cattle is
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
9. The acromion process is absent in
A) Buffalo B) Cow C) Dog D) donkey.
10. The lateral surface face of the scapula gives attachment to
A) Deltoideus B) Serratus ventralis C) Rhomboideus D) sub scapularis
11. The distal extremity of femur consist of
A) Head ) B) tubercle C) Trochlea D) Tuberosity
12. The number of carpal bone present in the dog in each limb
A) 4 B) 5 C) 6 D) 7
13. The carpal bone present in cow in the proximal row
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5
14. The pin bone is
A) Ilium B) Ischium C) Pubis D) Sacrum
15. The patella is seen in dog in the
A) Shoulder joint B) Stifle joint C) Carpal joint D) Hock joint2
16. The Atypical cervical vertebrae is
A) First B) Third C) Sixth D) Seventh
17. The number of cervical vertebrae present in the Horse is
A) 7 B) 8 C) 14 D) 18
18. Haemal arches are present in the coccygeal vertebrae of
A) dog B) Ox C) Horse D) Fowl
19. The number of sternal rib present in the dog is
A) 7 B) 9 C)13 D) 18
20. The foramen magnum is present in
A) Occipital bone B) Parietal C) Temporal D) Frontal
21. The unpaired cranial bone
A) Frontal B) Malar c) Vomer D) Ethmoid
22. The Supra orbital foramen present in
A) Frontal B) Maxilla C) Malar D) Palatine.
23. The largest sinus present in horse is
A) Frontal B) Maxillary C) Palatine C) Sphenoid
24. Carpal joint is classified as
A) Arthrodia B) Hinge C) Enarthroses D) Condyloid
25. The example of amphiarthroses joint is
A) Intercentral vertebral articulation B) Shoulder
C) Hock D) carpal
26. The muscle present on the lateral aspect of the shoulder is
A) Infraspinatus B) Teres Major
C) Subscapularis D) Coraco brachialis
27. The muscle present in the medial aspect of the thigh region is
A) Gluteus medius B) Semitendinosus C) Biceps femoris D) Sartorius
28. The prepubic tendon is refers to the insertion of which muscle.
A) Creamaster B) Rectus abdominis C) Abdominis internus D) Transverse abdominis
29. The fallowing is not a sublumbar muscle.
A)Psoas major B) Psoas major C) Iliacus D) Gracilis
30. The thorax muscle is
A)Serratus cervicis B) Retractor costae C) Scalenus D) Longus colli.
31. The muscle is not a part of mastication
A) Masseter B) Temporalis C) Malaris D) Diagastricus.
32. The muscle of the hyoideus apparatus is 3
A).Stylo glossus B) Mylo hyoideus C) Hyoglossus D) Palatinus.
33. The extrinisic muscle of larynx is
A) Crico thyroideus B) Crico arytenoideus
C) Thyro arytenoideus D) Sterno thyro hyoideus
34. Sub sinuosal groove seen on which surface of the heart
A) Left B) Right C) Anterior D) Posrerior
35. The coronary sinus present in
A) Right atrium B) Left atrium C) Right ventricle D) Left Ventricle.
36 The number of papillaries muscle present in right ventricle is
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5
37. Two anterior vena cava are seen in
A) Dog B) Cow C) Fowl D) Horse.
38. The following artery does not arise from the thoracic aorta
A) Bronchial B) Oesopahgeal C) Vertebral D) 7th intercostal
39. The artery which arises fro the subscapular artery
A) Suprascapular B) External thoracic C) Posterior circumflex D) Radial
40. The artery which passes through the carpal canal is
A) Ulnar B) Medain C) Radial D) Common interosseous
41. The Middle meningeal artery is branch of
A) Common carotid B) Occipital C) Internal maxillary D) external carotid
42. The supraorbital artery is branch of
A) Malar B) Occipital C) External ophthalmic D) External maxillary
43. The right gastric artery in ruminants is given by
A) Hepatic B) Right ruminal C) Left ruminal D) omaso abomasal
44. The paired visceral artery arises from abdominal aorta is
A) Renal B) Lumbar C) Anterior mesenteric D) Coeliac
45. Os phrenic is a visceral bone present in
A) Dog B) Camel C) Bird D) Pig
46. The posterior uterine artery is arises from
A) Abdominal aorta B) Internal iliac artery
C) External iliac artery D) Internal pudenal artery
47. The saphenous artery which supplies posterior aspect in hind limb is been replaced by
artery in Horse is
A) Posterior femoral B) Posterior tibial C) Anterior tibial D) Popliteal
48. The RMC is absent in 4
A) Dog B) Cow C) Buffalo D) sheep
49. The largest venous trunk in the body is
A) Posterior vena cava B) Vena hemiazygos C) Anterior vena cava D) Portal vein
50. The superficial lymph node present in the head region of cattle is
A) Pterygoid B) Parotid C) Atlantal D) Prescapular
51. The lymph node present in the thoracic cavity is
A) Renal B) Mesenteric C) Mediastinal D) Coeliac
52. The popliteal lymph gland is superficial in
A) Cow B) Buffalo C) Dog D) Donkey
53. cytogenous gland is
A) Parathyriod B)Ovary C) Adrenal D)Thyroid.
54. Mucosa of a Ureter is lined by
A). Simple sqamous epithelium B). Simple Cuboidal epithelium
C)Transitional epithelium D) Pseudostratified columnar ciliated epithelium
55. Small intestine is lined by
A) Simple sqamous epithelium B) Simple Cuboidal epithelium
C) Stratified squamous epithelium D) Simple Columnar epithelium
56. The cytoskeleton of a cell is
A) Microfilaments B) Mitochondria C) Lysosomes D) Golgi bodies
57. The nucleus is cart wheel shaped in
A) Lymphocyte B) Plasma cell C) Mast cell D) Monocyte
58. The nucleus is bi nucleated in
A) parietal cell B) Plasma cell C) Basophil D) Neutrophil
59. The inclusion bodies seen in the cell is
A) Lysosomes B) Peroxisomes C) Lipofuschin D) Ribosomes
60. Simple squamous epithelium is seen in
A) Skin B) Tongue C) Pericardium D) Rumen
61. Loose connective tissue consist of cells in which most numerous is
A) Fat cell B) Plasma cell C) Histiocyte D) Eosionophil
62. The reticular tissue forms the frame work of
A) Liver B) Gall bladder C) Spleen D) Kidney
63. The white fibro cartilage seen in
A) Ear B) Inter vertebral disc C) epiglottis D) trachea
64. The ligaments are
A) Dense irregular connective tissue B) Dense regular connective tissue 5
C) Loose connective tissue D) Reticular tissue
65. Non granular leucocyte is
A) Basophil B) Eosinophil C) Lymphocyte D) Neutrophil
66. The perinucleus halos are seen in
A) Skeletal muscle B) Smooth Muscle C) Cardiac muscle D) Liver cell
67. The neuroglial cell is
A) Microglia B) Mast cell C) Plasma cell D) Neurolemmacyte.
68. Payer’s patches are present in
A) Stomach B) Small intestine C) Large intestine D)
Tongue.
69. The Brunner’s glands in the duodenum are present in
A) Mucus membrane B) Sub mucosa C) Tunica Muscularis D) Tunica serosa
70. Canal of herring are observed in
A) Kidnay B) Liver C) Spleen D) Brain
71. M zone is seen in the
A) Spleen B) Thymus C) Adrenal D) Pituitary gland
72. The pineal gland is present in
A) Telen cephalan B) Mylen cephalan C) Dien cephalan D)Mesencephalan
73. The space between the duramater and arachanoid is called
A) Epidural B) Subdural C) Subarachnoid D) cisterna magna
74. The dorsal part of the mid brain is
A) tegmentum B) Tectum C) Pituitary gland D) cerebral peduncle
75. The floor of the lateral ventral is formed by
A) Fornix B) Hippoampus C) Corpus collasum D) Caudate nucleus
76. The Basal ganglia is the part of
A) Fore brain B) Mid brain C) Hind brain D) Spinal cord
77. The Inferior oblique muscle of the eye ball receive nerve supply from
A) Optic B) Trochlear C) Oculomotor D) Abducent
78. The motor cranial nerve is
A) 1st B) 5
th C) 07th D) 11th
79. The longest cranial nerve is
A) Trochlear B) Vagus C) Olfactory D) Oculomotor
80.The upper eye lid receive nerve supply by
A) Frontal B) Lacrimal C) Nasociliary D) Infra trochlear
81. The following nerve is involved in para sympathetic system6
A) 1st
B) 4th
C) 10th
D) 12th
82. The motor nerve supply to the tongue is by
A) 3rd
B) 5th
C) 10th
D) 12th
83.The phrenic nerves is formed by the union of ventral primary branches of
A) C5-C7 B) C6-C8 C) C8-T2 D) T1-T3
84. The Anterior cutaneous nerve of forearm is given by
A) Ulnar B) Axillary C) Radial D) median
85. The saphneous nerve is branch of
A) Sciatic B) Obturator C) Anterior gluteal D) Femoral
86. The peritoneum lined by
A).Simple sqamous epithelium B) Simple Cuboidal epithelium
C) Stratified squamous epithelium D) Simple Columnar epithelium
87. The following is vascular tunic of the eye
A) Iris B) Cornea C) Sclera D) Retina
88. The middle ear is located in
A) Frontal B) Temporal C) Occipital D) Sphenoid bone
89. Syndesmo chorial placenta is seen in the
A) Mare B)cow C) Dog D) cat
90. The gestation period of sheep is about
A) 30 days B) 65 days C) 115 days D) 150 days
91. The urine is stored in the foetus temporarily in
A) Amnion B) Allantois C) Yolk sac D) Chorion
92. Meckel’s diverticulum is anomaly seen in the development of
A) Respiratory system B) Urinary System C) Genital System D) digestive system
93. The mesoderm derivates is
A) heart B) Liver C) Spleen D) testis
94. The endodermal derivates is
A) Pancrease B) Testis C) Kidney D) Brain
95. The first pharyngeal pouch differentiate into
A) Eustachian tube B) Palatine tonsil C) Thyroid D) Thymus
96. The time ovulation in cow with respect to the onset of oestrous
A)14 hour after B) 24 hours before C) 12 hour before D) 48 hour after
97. The taste buds are seen in
A) Filiform papillae B) Fungiform papillae C) Conical papillae D) Foliate papillae
98. The smooth surface kidneys are present in 7
A) Cow B) Buffalo C) Bull D) Sheep
99. The gall gladder is absent in
A) Sheep B) Cow C) Dog D) Horse
100. Hassal’s corpuscles are seen in
A) Pituitary gland B) Liver C) Thymus D) Pineal gland
101. Urinary system developed from
A) Ectoderm B) Entoderm C) Mesoderm D) all .
102. The number of paired pronephric tubules are seen in the early part of the development of
Kidney are about
A) 3 B) 7 C) 15 D) 30
103. The number of paired mesonephric tubules are seen in the early part of the development
of Kidney are about
A) 3 B) 7 C) 15 D) 30
104. The permanent kidney are formed in ruminants from
A) pronephros B) Mesonephros C) Metanephros D) Wolffian body
105. Due to fusion of the metanephric primodia of the two sides leads to a anomaly called
A) Cystic kidney B) Horse show Kidney C)Pelvic kidney D) Forked ureter
106. Failure in the communication between the secretory and excretory tubules in
development of kidney is anomaly is termed as
A) Cystic kidney B) Horse show Kidney C)Pelvic kidney D) Forked ureter
107. The following organ is developed from two layers
A) Liver B) Adrenal C) Spleen D) Heart
108. The portion which forms uterus and Vagina from the mullerian duct persists in a male
in rudimentary form represented as
A) Colliculus seminalis B) testis
C) Appendix testis D) Uterus masculinus.
109. The seminal vesicle is derived from
A) Ectoderm B) Entoderm C) Mesoderm D) all
110. The Prostate and cowpoer’s gland is derived from
A) Ectoderm B) Entoderm C) Mesoderm D) all.
111. The penile urethra is derived from
A) Ectoderm B) Entoderm C) Mesoderm D) all
112. The cranial group of mesonephric tubules in female persistsas
A) Epoophoron B) paroophoron C) Gartner’s canal D)Clitoris
113. The double fold of peritoneum passing from stomach to other viscera is termed8
A) Omentum B) Mesentery C) Ligament D) Fascia
114. The double fold of peritoneum attaches intestine to the wall of the abdomen
A) Omentum B) Mesentery C) Ligament D) Fascia
115. The double fold of peritoneum attaches Viscera other than parts of the digestive tube to
the wall of the abdomen
A) Omentum B) Mesentery C) Ligament D) Fascia
116. The double fold extending from liver to the parietal surface of the omasum is
A) ligament B) lesser omentum C) Greater omentum D) pleura
117. The peritoneum is reflected and form a pouch between rectum and sacrum is
A) Recto-genital B) sacro-genital C) sacro-rectal D) vesico-genital
118. Honey comb appearance is seen in the interior of
A)Rumen B) reticulum C) Omasum D) Abomasum
119 Many longitudinal muscular folds are seen in the interior of
A) Rumen B) reticulum C) Omasum D) Abomasum
120. Saccus caecus is related to the organ in equine is
A) liver B) Abomasum C) caecum D) Colon
121 Margoplicatus a line separates non glandular and glandular parts in the stomach of
A) Cattle B) Buffalo C) Horse D) sheep
122. Ileo-caecal and caeco-colic orifice in the caecum of horse is present in
A) Apex B) Base C) Greater curvature D) Lesser curvature
123. First part of the great colon is called
A) Left ventral B)Right ventral C) Left dorsal D) Right dorsal
124. Fourth part of the great colon is called
A) Left ventral B)Right ventral C) Left dorsal D) Right dorsal
125 Two caeca are seen in
A) Bird B) Horse c) dog D) Sheep
126. The scythe shaped spleen is present in
A) Bird B) Horse c) dog D) Sheep
127. The oyster Shell shaped spleen is present in
A) Bird B) Horse c) dog D) Sheep
128. The paired cartilage in the larynx is
A) Arytenoid B) Epiglottis C) Cricoid D) Thyroid
129. The leaf like cartilage in the larynx is
A) Arytenoid B) Epiglottis C) Cricoid D) Thyroid
130. The shield shaped cartilage in the larynx is9
A) Arytenoid B) Epiglottis C) Cricoid D) Thyroid
131. The organelle is responsible for reduction of hydrogen peroxide to water and oxygen
A) Microtubule B) Mitochondria C) Microbodies D) Golgi bodies
132. The organelle is responsible for production of steroid hormones
A) Smooth endoplasmic reticulum B) Mitochondria
C) Microbodies D) Golgi bodies
133. The organelle is responsible for primary respiratory in function
A) Smooth endoplasmic reticulum B) Mitochondria
C) Microbodies D) Golgi bodies
134. Davson and Danielli describe the cell membrane as
A) Unit membrane B) Bilayer of lipids C) Sandwitch model D) fluid Mosaic model
135. If the centromere present in the at one end than it is termed as
A) Metacentric B) Sub- metacentric C) Aerocentric D) Telocentric.
136. The percentage of protein in the cell is approximately
A) 85 B) 2 C) 10 D) 30
137. The intercellur junction which prevent leakage of material from the lumen is
A) Zonula occludens B) Zonula adherens C) macula adherens D) Nexus
138. The intercellur junction which are communicating junctions
A) Zonula occludens B) Zonula adherens C) macula adherens D) Nexus
139. The fixed Macrophages of connective tissues is known as
A) Mast cell B) Fibroblast C) Histiocyte. D) Plasma cell
140. The ground substance which is found in arteries is
A) Heparin sulphate B) Dermatin sulfate C) Hyaluronan D)chondroitin sulfate.
141. The light band of skeletal muscle is interconnected by
A) I line B) H line C) M line D) Z line
142. The melatonin is produced by
A) Pituitary B) Pineal C) Thyroid D) Adrenal gland
143. The purkinje cell layer is seen in
A) Cerebrum B) cerebellum C) Spinal cord D)Medulla oblongata
144. The outer most layer of the tunica intima is
A) Endothelium B) Subendothelial layer
C) Internal elastic membrane D) External elastic membrane
145. The epiglottis is lined by
A).Simple sqamous epithelium B) Simple Cuboidal epithelium
C) Stratified squamous epithelium D) PseudoStratified ciliated columnar epithelium10
146. The acidophil type of cell in pituitary gland is
A) FSH B) TSH C) STH D) ACTH
147. Brain sands are characteristic of
A) Thalamus B) Pineal gland C) Thyroid D) pituitary gland
148. The cells which synthesis and store glucagon in pancreatic islets is
A) Alpha B ) Beta C) delta D) Gamma
149. The cells which synthesis and store insulin in pancreatic islets is
A) Alpha B ) Beta C) delta D) Gamma
150. Tapetum which gives metallic luster in eye is present in
A) Cornea B) Sclera C) Retina D) choroid
 
1 C 21 D 41 C 61 C 81 C 101 C 121 C 141 D
2 B 22 A 42 C 62 C 82 D 102 B 122 D 142 B
3 A 23 B 43 A 63 B 83 A 103 D 123 B 143 B
4 B 24 A 44 A 64 B 84 B 104 C 124 D 144 C
5 B 25 A 45 B 65 C 85 D 105 B 125 A 145 C
6 C 26 A 46 D 66 C 86 A 106 A 126 B 146 C
7 A 27 D 47 B 67 A 87 A 107 B 127 D 147 B
8 B 28 B 48 A 68 B 88 B 108 D 128 A 148 A
9 D 29 D 49 A 69 B 89 B 109 C 129 B 149 B
10 A 30 B 50 B 70 B 90 C 110 B 130 D 150 D
11 C 31 C 51 C 71 A 91 B 111 A 131 C
12 D 32 B 52 C 72 C 92 D 112 A 132 A
13 C 33 D 53 B 73 B 93 D 113 A 133 A
14 B 34 B 54 C 74 B 94 A 114 B 134 C
15 B 35 A 55 D 75 A 95 A 115 C 135 C
16 A 36 B 56 A 76 A 96 A 116 B 136 C
17 A 37 C 57 B 77 B 97 B 117 C 137 A
18 A 38 C 58 A 78 D 98 D 118 B 138 D
19 B 39 C 59 C 79 B 99 D 119 C 139 C
20 A 40 A 60 A 80 D 100 C 120 B 140 A

Leave a Comment